Japon Sinema Tarihi
Japonya sinemasının tarihi diğer ülkelere göre çok daha uzundur. Hatta Japonya sineması 100 yıldan uzun bir sinema geçmişine sahiptir ve bu özelliği de Japonya sinemasını dünyanın en eski film geçmişine sahip ülkesi yapmaktadır. Şimdilerde ise 2021 yılındaki verilere göre Japonya sinema camiasında dördüncü sırada yer almaktadır. Ayrıca Japonya dünyada ilk yabancı kameraları üretip dünya pazarına da sunan ülke olma özelliğini de taşımaktadır. Japonya sinemasının başarıları arasında ise Tokyo Story ve Sight & Sound filmlerinin tüm zamanların en iyi 100 filmi arasına girip ayrıca da tüm zamanların en iyi 50 filmi sıralamasında da yine Tokyo Story ve Sight & Sound filmleri Yurttaş Kane filmini yani listedeki birinci filmi de tahtından eden filmlerdir.
Japonya Filmleri
Toho, Toei, Shochiku ve Kadokawa stüdyoları ise Japonya’nın dört büyük film stüdyolarıdır. 1894 yılında ise Japonya’da ilk kineskop Kasım ayında gösterilmiştir. Sonrasında ise Japonya teknolojiye hızla ayak uydurmuş ve her zaman geliştirdiği teknolojisini sinema sektörüne de taşımıştır.
Japonya sineması sesli film dönemine gelene kadar tiyatrolarında perdenin hemen yanında yer alan ve seyircilere sessiz filmleri anlatan Benshi isimli hikâye anlatıcıları ile çalıştı. Bu dönemde oldukça popüler olan hikâye anlatıcıları giderek bu sektörde yer etmeye başlasa da 1930’lu yıllarda sesin keşfedilmesi ve kullanılması ile yavaş yavaş Benshi’lerin sayısı da azalmaya başladı.
1908 yılında ise Japonya sinemasının lider yönetmenlerinden biri olan Shōzō Makino filmlerinde rol alması için Matsunosuke Onoe’yi işe aldı. Matsunosuke Onoe ise özellikle 1909 ile 1926 yılları arasında binden fazla filmde rol alarak Japonya sinemasının ilk film yıldızı olmayı başardı.
Japonya sineması tarihindeki ilk film stüdyosu ise 1909 yılında, Tokyo bölgesinde ve Yoshizawa Shoten şirketi tarafından kuruldu. Matsunosuke Onoe her ne kadar Japonya’nın Japonya sinemasının tarihindeki ilk yıldız olsa da aslında profesyonel bir sanatçı değildi ve bu yüzden de Japonya sinemasının ilk profesyonel oyuncusu 1911 ila 1914 yılları arasında Amerika menşeli Thanhouser şirketi için dört farklı kısa filmde rol alan Tokuko Nagai Takagi oldu. Japonya sinemasının tam anlamıyla bir sinema sektörü haline dönüşmesi için elbette her ülkede olduğu gibi film eleştirmenlerine de ihtiyacı vardır. Bu önemli element ise Japonya sinemasına 1910’lu yıllarda hissedilmeye başlandı. Başta sadece entelektüel çevrenin üstlendiği bu görev ise giderek yayıldı ve sonunda 1914 yılında film eleştiri dergileri yayınlanmaya başlandı. Bu dönemlerde ise eleştiriler filmlerin klasik çehreden kurtulması ve yeni bir yük ve tavır alması yönündeydi.
1920’li yıllara gelindiğinde ise kurulan yeni stüdyolar Japonya sineması için beklenen reform hareketini başlatmışlardı. Bu dönemlerden sonra ise sadece Japon sineması değil ayrıca Japonya’nın kendisi de yaklaşan savaş ve savaş dönemi ve savaş sonrası sancılar yüzünden bir duraksama dönemine girdiler. Fakat her ne olursa olsun Japon sineması tamamen durma noktasına gelmemek için uzun bir uğraş verdi.
21. yüzyıla gelindiğinde ise 2006 yılında Japon sineması 821 adet film ile sinema camiasına hızlı ve güçlü bir giriş yaptı. Bu filmlerin çoğunluğu ise yerel Japon dizilerinin filmlere dönüştürülmüş versiyonlarıydı. Fakat Japonya denince akla gelen anime ve manga filmlerde giderek popüler hale gelmişti. Bu yüzden de animasyon ve özellikle de manga filmler Japon sineması için 90’lar ve 2000’ler döneminde altın bir çağın başlamasına da neden oldu. Bu dönemden sonra ise Japon manga sektörü kendi kulvarında liderliğe oturmuştur ve halen de bu listedeki birinci sıradadır. Dünyadaki diğer ülkeler ise Japon mangalarının sadece takipçisi ve taklitçisi olabilmektedir.