Avusturya Sineması
Avusturya sineması 20. yüzyılın başlarında ortaya çıkıp ilk meyvelerini veriştir ve şimdide hala aktif bir şekilde iş yapmaya devam etmektedir. Avusturya sinemasında öncü gelen isimler arasında Sascha Kolowrat Krakowsky, Luise Kolm, Michael Curtiz ve Alexander Korda gibi isimler yer almaktadır. Bu isimler Avusturya sinemasının başlangıcında önemli rollerde oynamıştırlar. İkinci Dünya Savaşı sıralarında ilk Avusturya komedi türleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca Nazi Almanya’sının hüküm sürdüğü zamanlarda Viyana’da yer alan bir stüdyo film sektörü için çok önemli bir yer haline gelmiştir. İkinci Dünya Savaşından sonra ise bir süre ara veren Avusturya sineması tekrar faaliyet göstermeye başlar. Avusturya’nın birlikte savaştığı müttefik kuvvetler ise bu duruma az da olsa destek olmuştur. Bu dönemde sektöre yeni yönetmenler ve senaristler el atmıştır. Bu yönetmenlerden bazıları Ernst Marischka, Franz Antel, Geza von Cziffra, Geza von Bolvary ve Walter Kolm-Veltee gibi isimlerdir. Bu isimler Avusturya sinemasına oldukça önemli katkılarda bulunmuşlardır. Komedi alanında, biyografi alanında ve toplumsal yaşama dair birçok yapım ortaya çıkarmışlardır.
Bunun ardından 1950’lerde ise herkesi büyük bir şekilde etkileyen bir durum meydana geldi. Avusturya tarihinin en büyük film prodüksiyonu olarak kayıtlara geçen olaylar meydana gelmiştir. 1968 yılında ise dış ülkelere sunulan ve ticari amaçla üretilen filmler istenilen verileri sağlayamadı. Bu da film endüstrisinin çökmesine neden oldu. Ardından 1970’lerde ise kısa filmlerle sektör tekrar canlandırılmaya çalışıldı. Sonrasında 1980’li yıllara geldiğimizde ise yeni düzende yer alan Avusturyalı film yapımcıları hem kendi ülkelerinde hem de uluslararası festivallerde yer alıp isimlerini duyurmaya başladır. Bu da sinema sektöründe gelişime imza atmış oldu.
1918 öncesi Avusturya sineması
1896 ve 1905 yılları arasında Avusturya sineması faaliyet gösterse de üretilen filmler genel olarak haber filmleri kategorilerine girmektedirler.
1918 – 1936 sineması
Bu dönemler arasında film üretimi oldukça büyük bir artış kazandı. Bunun en büyük etkilerinden biri Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiydi. Özellikle 1919-1922 yılları arasında Avusturya sineması yılda yaklaşık 100 – 140 film arasında yapım ortaya çıkarmıştır. Bu da film sektörü için zirve demekti.
1936 – 1945 sineması
Bu dönemler arasında 1938 yılına kadar Almanya hakimiyetinde olan Yahudilerin filmlerle alakalı herhangi bir şey yapmaları yasaklanmıştır. Bununla birlikte 1936 yılının başlamasıyla birlikte Avusturya’nın da film endüstrisinde yer alması yasaklanmıştır. Bu yüzden Avusturya sineması bu dönemde aktifliğini kaybetmiştir.
1970 – 1990 sineması
Bu dönemlerde Avusturya sineması neredeyse dibi görmüştür. Senede neredeyse sadece 5 ya da 10 film arasında yapım elde edilmiştir.
1990’dan sonrası sineması
Bu yıllarda sinemada mecburen birtakım değişikliklere gidildi. Sinema sektörü canlandırılmak isteniyordu. Bu yüzden yönetmenler işi geliştirip sektörü canlandırabilmek için birtakım çalışmalar yapmışlardır. Bu işe yaramış olacak ki bu süreçte son 25 yılın en yüksek gişe hasılatına sahip Avusturya filmi oluşturuldu.
Son yıllarda ise Avusturya filmleri gittikçe daha fazla beğeni ve ilgi toplamaktadır. Bu durum filmlerin gişelerine de yansımaktadır. Yapımlar gittikçe daha fazla kaliteli hale gelmektedir ve bu durum sektöre de olumlu bir şekilde yansımaktadır. Şu anda da bu şekilde devam etmektedir.
Sinema severler tarafından oluşturulmuş izlemeniz gereken en iyi sinema filmleri arasında yer alan bazı filmler şu şekildedir; Wild Mouse, Stefan Zweig: Farewell to Europe, Kater, Goodnight Mommy, The Dark Valley, Paradise: Love, Paradies: Faith, Paradise: Hope, The Wal, Happy End, Breathing, The Counterfeiters, Import Export…